Ervaringen met en resultaten van het volgen van het protocol van Diabetes Gezond

April 2015
Beste Koen,

Allereerst bedankt voor je duidelijke uitleg in de vorm van de presentaties.
Ik wil je graag laten weten hoe het mij is vergaan de afgelopen maanden. Misschien dat het verhaal ook een ander kan helpen?
Ik zal me eerst even voorstellen.
Mijn naam is ?? en ik ben 44 jaar oud. In oktober van 2014 is er bij mij diabetes type 2 geconstateerd. Mijn nuchtere bloed glucose was toen 8.7.
Ik moest toen na 3 dagen weer een test laten doen om de Hb1ac te bepalen.
Ik ben direct na dat me verteld was dat mijn glucose zo hoog was direct gestopt met alle geraffineerde koolhydraten en dat had effect natuurlijk, want mijn glucose was die 2de meting 2 punten lager 6.7, mijn Hb1ac was toen 66!
Overigens had ik best wat overgewicht met 102 kilo en 1.80m lengte, en een hoge bloeddruk van 160/95. Mijn cholesterol was gelukkig het beste eraan toe, in ieder geval was het slechte LDL niet te hoog.

Na de eerste schrik verwerkt te hebben ben ik me eens gaan verdiepen in de materie.
Iets wat ik elke Diabetes- patiënt aan zou raden!
Ik kwam er ook al snel achter dat diabetes type 2 niet per definitie zoals vaak verteld wordt een chronisch progressieve ziekte is, maar eigenlijk in de meeste gevallen volledig omkeerbaar is!
Na me goed ingelezen te hebben in de mechanisme achter diabetes, zoals insuline resistentie en hoe dat ontstaat, en de verminderde werking van de bètacellen in de alvleesklier ben ik opzoek gegaan naar een manier om dit alles in mijn geval te verbeteren.

Ik had het filmpje van de professor uit Newcastle gezien en dat klonk natuurlijk heel interessant, maar ook heel logisch eigenlijk.
Tevens vond ik vele filmpjes op Youtube van Dr Jason Fung (bij jouw wel bekend denk ik), die een hele duidelijke uitleg gaf.
En liet zien dat vooral de therapie die voorgeschreven wordt door artsen en verpleegkundigen de boosdoener is, en de oorzaak van de chronische progressie van de ziekte. Zeker na het geven van insuline aan een patiënt.

Toen kwam ik jouw website tegen, waar alles netjes vermeld stond zelfs in de vorm van een duidelijk protocol!
Ik had al eerder besloten mijn levensstijl te gaan verbeteren, maar was nu vastbesloten om het ook goed aan te pakken.
Mijn doel was in 6 maanden zo’n 20 kilo af te vallen, anders te gaan eten en drinken, en diabetes en hoge bloeddruk om te keren.
Natuurlijk is dat een hele omschakeling, maar ik was/ben flink gemotiveerd om mijn doelen te bereiken. Met 3 kleine kindjes vond ik dat eigenlijk ook wel een verplichting.

Dus begin november 2014 ben ik begonnen met een eetpatroon waar vooral groenten fruit en vis/kip/ei/vetten de boventoon voerde.
Ook dronk ik geen frisdrank/bier/koffie met suiker etc meer, alleen nog water, koffie zonder suiker of vooral groene thee zonder suiker.
Ook was ik begonnen met het nemen van wat supplementen zoals vitamine-D/omega3 visolie/chroom/vitamine B/knoflook/kaneel.
Mijn controles waren toen elke maand, en mijn glucose daalde naar zo’n 6.3 nuchter en mijn Hb1ac daalde ook gestaag naar 46.
De verpleegkundige vond het fantastisch, maar ik was nog lang niet tevreden.
Een nuchtere glucose van 6.3 geeft natuurlijk aan dat je nog echt een probleem hebt.
Ik zou graag gaan naar een waarde rond de 5!

Dus besloot ik erbij te gaan vasten.
Tjonge wat een openbaring was dat.
Ik ben begonnen met 24 uur vasten, zo’n 2x per week.
Het viel me al snel op hoe makkelijk het me af ging. Wat ik niet had verwacht aangezien ik in die periode vaak na wat inspanning iets moest eten omdat mijn glucose zo daalde dat ik er trillingen en een naar gevoel van kreeg. Mijn lichaam was blijkbaar niet meer gewend aan de lagere glucose waardes.
Maar met het vasten had ik daar totaal geen last van.
Je lichaam is blijkbaar heel goed in staat de benodigde energie zelf te regelen !!
Ik vast als ik moet werken omdat het me alert maakt en energie geeft, en omdat ik in het weekend gewoon wat wil kunnen eten.

Zo ging ik van 24 uur vasten naar 36-uur vasten 2x per week en eventueel als ik er zin in had nog 1×24-uur.
Ik wilde daarnaast ook weer gaan sporten. Ik had in september vorig jaar een Hernia gekregen, maar weinig pijnklachten dus begin januari naar een fitness centrum gegaan en 3 keer in de week een uur cross-trainen/fietsen.
Helaas moest ik daar na de 3de week mee stoppen vanwege de opspelende rugklachten.
Weer een week thuis gezeten met pijnstillers etc. Heel jammer want ik was goed op weg.
Ik ging gerust 36 uur vasten om vervolgens nog een uur te sporten, en daarna na meting bleek mijn glucose nog steeds 6.2 te zijn!! Ongelooflijk.
Maar ik wist dat er een keer een omslag moest komen. En zo gebeurde het ook, op een bepaalde dag kwam mijn nuchtere glucose uit op 5.5, en 3 dagen later 5.3 etc.
Ik was inmiddels al zo’n 10 kg afgevallen.

Nu zijn we inmiddels dus 5 maanden verder, en ben ik in totaal zo’n 15 kilo kwijt, heel gestaag een pond per week ongeveer.
Mijn nuchtere glucose varieert tussen de 4.5 en 5.5, waar ik zeer tevreden over ben. Mijn laatste Hb1ac meting gaf 33 aan.
Maar dat is begin januari geweest, ik ben wel benieuwd naar de volgende meting.
Ik wil nog zo’n 5 kilo kwijt, en dus moet ik mijn doel iets aanpassen in de zin het een maandje langer gaat duren, maar wat maakt het uit!

Ik ben inmiddels gewend geraakt aan mijn nieuwe levensstijl, wat overigens niet inhoud dat ik me altijd hier in beperk.
Het gaat erom een nieuw evenwicht te vinden, maar wel te blijven genieten natuurlijk.
Op die manier is het ook eigenlijk allemaal makkelijk vol te houden.
Mensen vragen me nu welk dieet ik volg omdat ik zo veel ben afgevallen, maar vertel dan vaak maar dat ik wat vaker sport.
Mensen kijken je heel vreemd aan als je verteld dat je een aantal keer per week niet eet.. want dat moet toch wel heel slecht voor je zijn… Glimlach
Al met al gaat het elke dag, week, maand een stukje beter.
Afgelopen week merk ik dat ik nog al eens duizelig ben als ik op sta uit bed. Dat blijkt mijn bloeddruk te zijn die gedaald is naar normale waarden 125/80. Tja alles verbeterd!
Tot zover even mijn verhaal.
Ik ben ervan overtuigd dat dit een succesvolle therapie kan vormen voor alle diabetes- 2 patiënten, maar eigenlijk voor iedereen is aan te raden.
Het is vooralsnog jammer dat je zelf op zoek moet gaan naar deze informatie, en het niet meekrijgt van de arts/verpleegkundige.
Zij zijn nog te star in het volgen van protocollen die niet werken. Ik kan het ze ook niet uitleggen, zij hebben de studie gevolgd en wie ben ik natuurlijk..

Hopelijk dat ze in de toekomst gaan zien dat het anders moet.

Met vriendelijke groeten,
???.