Prof. Roy Taylor, Newcastle University: Diabetesvrij na een dieet van acht weken

Professor Roy Taylor van Newcastle University, die het onderzoek leidde  zegt: “Het is een opmerkelijk resultaat om mensen die jaren diabetes hebben, na een dieet van acht weken diabetesvrij te hebben.

“Dit is een radicale verandering in het begrip van diabetes type 2. Het wordt algemeen aangenomen dat diabetes een niet om te keren, progressieve aandoening is. We hebben nu laten zien dat we de aandoening kunnen keren”.

De resultaten van het diabetes dieet

Onder streng toezicht van een medisch team, werden 11 mensen die op latere leeftijd diabetes hadden ontwikkeld op een extreem dieet van slechts 600 calorieën per dag gezet. Dit dieet bestond uit vloeibare dieet drank en niet-zetmeel houdende groenten. Zij werden vergeleken met een controlegroep van mensen zonder diabetes en gevolgd gedurende acht weken. De insulineproductie van de pancreas en het vetgehalte in de lever en pancreas werden bestudeerd.

Na slechts een week, constateerde het team van de Universiteit van Newcastle dat hun bloedsuikerspiegel voor het ontbijt weer op normaal niveau was. Uit een MRI scan van de pancreas bleek dat het vetgehalte in de pancreas van een verhoogd niveau teruggegaan was naar normale waarden(van ongeveer 8% tot 6%).

De vrijwilligers werden tot drie maanden later gevolgd. Gedurende deze  periode waren ze teruggekeerd naar “normaal” eten, maar hadden ze wel advies over portiegrootte en gezond eten kregen. Van de tien mensen die opnieuw weren getest, waren zeven vrij gebleven van diabetes.

Dr. Iain Frame, directeur Onderzoek bij Diabetes UK, zei: “Wij zijn blij met de resultaten van dit onderzoek, omdat het laat zien dat diabetes type 2 kan worden omgekeerd.
Echter, dit dieet is niet eenvoudig en Diabetes UK beveelt sterk aan dat een dergelijk drastisch dieet alleen onder medisch toezicht moet worden gevolgd. Ondanks de zeer kleine proef, kijken we uit naar de toekomstige resultaten vooral om te zien of de teruggang van diabetes op de lange termijn blijft. “