Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het herstellen van diabetes type 2 met deze aanpak?

Dit kan variëren van 8 dagen tot 4 maanden, afhankelijk van de ernst van de diabetes (hoeveel medicijnen en/of insulinegebruik en hoe lang diabetespatiënt) en de intensiteit van de toepassing van het protocol. Het is een mogelijkheid om langzaam te beginnen en steeds een stapje verder te gaan, of om onder deskundige begeleiding te kiezen voor de meest actieve aanpak, dus op alle gebieden stap 4 in te zetten.

Is het echt mogelijk om te herstellen van diabetes type 2?

Ja, dit is echt mogelijk. In het geval van diabetes type 2 kan je iemand als genezen beschouwen als de bloedsuikerwaarden normaal zijn zonder het gebruik van geneesmiddelen of insuline. Onderzoeken laten zien dat na toepassing van het protocol of na een maagverkleiningsoperatie 75-95% geneest.

Hoe kom ik van de insuline en/of medicijnen af?

Insuline maakt de diabetes erger, omdat een continu hoog insuline niveau de oorzaak is van Diabetes type 2. Dit veroorzaak insuline ongevoeligheid en gewichtstoename, hierdoor maakt het lichaam weer meer insuline en stijgt de ongevoeligheid nog verder etc etc. Het gaat erom deze cirkel te doorbreken. Dit kan door aan de ene kant het verminderen van de insulinebelasting door weinig snelle koolhydraten te eten en periodiek te vasten en aan de andere kant het verhogen van de insuline gevoeligheid door korte intensieve training. Hierdoor is het mogelijk op korte termijn, vaak al binnen enkele weken, gedeeltelijk of volledig zonder geneesmiddelen en insuline te kunnen met normalisering van de bloedsuikerspiegel.

Waarom weten de artsen dit niet?

Deze inzichten zijn relatief nieuw, het eerste onderzoek dat wetenschappelijk onderbouwd aantoonde dat diabetes type 2 op deze manier is te genezen is van eind 2011. Omdat deze aanpak een verandering in de gewoonten en manier van leven vraagt is dit voor artsen lastig voor te schrijven en te begeleiden. De medische praktijk en ook het vergoedingensysteem is hierop niet ingericht. Het is veel makkelijker een medicijn voor te schrijven.

Kan ik op deze manier ook van de complicaties van diabetes type 2, zoals aantasting van de ogen, neuropathie, nierschade of impotentie omkeren?

Of dit kan is afhankelijk van de mate van schade die als is aangericht door de hoge glucose en insulinespiegels. Er zijn voorbeelden van mensen waarbij de aanwezige complicaties reversibel waren en verdwenen na herstel van diabetes type 2. Een voorbeeld hiervan is Carlos Servates, die na een hartinfarct en voetwonden, neuropathie in de voeten vrijwel volledig herstelde waarbij ook alle complicaties verdwenen. Bekijk zijn verhaal hier